Facem o mica pauza de la mesterit pentru BREAKING NEWS:

imoneria mars

Sa dezbatem putin.

De la inceputul anului, cam toti cei care sunt interesati in a-si achizitiona o locuinta intr-un imobil vechi/nou s-au lovit de aceeasi confuzie: legea darii in plata. Nu vom incepe sa scriem tot istoricul acestei legi. Asta se poate gasi oriunde pe internet.

Intrebarea este: e de bine, e de rau?

Hai sa vedem. Pe scurt, un domn deputat a venit cu o propunere acum nu mult timp pentru un proiect de lege numit legea darii in plata, care, la aparitia primelor stiri aparea ca o revelatie pe piata pentru cei care sunt datornici ( vanduti) la banca.

Practic, prin aceasta lege, un cetatean care nu a fost prea inspirat cand si-a contractat un credit ( cazurile majore si importante sunt creditele mari, mai ales intr-o anumita moneda, contractate de anumite persoane, de cele mai multe ori cu o anumita influenta) scapa de datorii prin simplul fapt ca banca devine noul proprietar al bunului imobil detinut ( teren, casa, bloc de locuinte, imobil cu destinatie comerciala etc.) si astfel nu se mai atinge de alte bunuri ( depozite, masina etc.)

O lege minunata pentru cei sus mentionati. Cui nu i-ar placea sa scape de datori pocnind din degete? Ba mai mult. Sa nu mai plateasca dobanzi colatarale ( depozite, masina etc.) ?

Dar hai sa privim si cealalata jumatate a paharului. Ce se intampla cu restul cetatenilor? Cei care nu au datorii, cei care isi cauta o locuinta, cei tineri in mod special? Ce efect ar avea in piata adoptarea unei astfel de legi?

Pai renuntam la conditional optativ pentru ca deja sunt vizibile efectele in piata si legea inca nu a aparut inca in Monitor. Cea mai mare problema este ca promotorul economiei nationale numit Prima Casa, asa cum il cunoastem de atatia ani, dispare. Statul nu vrea sa mai puna 50% garantii la bataie si e normal ca si bancile sa nu fie mai prejos. Asta ar duce la o crestere a avansului pentru Prima Casa Mutant X. Ceea ce e aberant.

Asa ca firul epic ar fi:
Statul renunta la Prima Casa Normala => Bancile renunta la Prima Casa Normala => Creste avansul pentru credite ipotecare ( in lei: de la 15% -> 30%+ ) =>
– tot mai multi cetateni ( in special tinerii) nu isi vor mai putea permite achizitia unei locuinte
– tot mai multi dezvoltatori vor inceta constructia unor imobile cu preturi accesibile ( tot mai multi pentru ca deja o parte au renuntat)
Am pastrat doar efectele pe piata de creditare/imobiliara. Ca altfel ne apucam de romane.

Urmeaza a “n-spea” saptamana decisiva pentru aprobarea acestei legi.

Speram ca este clar pentru toata lumea, ca o economia unei tari are la baza doua mari piete: piata bancara ( de creditare) si piata imobiliara.

E simplu. Vrei sa dezvolti tara, vrei sa incurajezi consumul, vrei ca cetatenii sa se simta bine. Bun. Ai nevoie de bani. Cetatenii au nevoie de bani => Apeleaza la banca. Banca da banii doar in anumite conditii. Se inaspresc conditiile => Scade sonsumul => Apare un sentiment negativ in piata => Economia are de suferit => Romanul pleaca in “tarile calde”.

Acum haideti sa privim lucrurile si din alt punct de vedere. Fiti constienti de scena teatrala politica.
De regula orice zvon, orice proiect de lege, orice comentariu legat de economie are un efect mai bun sau mai putin bun in piata. Indiferent de zvon, tineti minte ca cineva ( un “macrocineva” sau un “baiat destept” face bani in momentul respectiv sau castiga pe alta parte).

Interpretarea este urmatoarea:
Se da zvonul cu legea darii in plata. Unii sunt avantajati, altii nu. Guvernul este de acord cu legea. Merge mai departe spre promulgat. Deja panica in piata. Bancile renunta la programul Prima Casa sau cresc avansul sau dobanzile pentru credite. Presedintele respinge propunerea initiala. Legea sufera refolmulari. Romanul e panicat in continuare. Piata e confuza. Legea se tot dezbate. Piata ramane in standby. Presedintele decide intre doua tabere: cei pro Legea darii in plata ( datornicii) si ce contra ( e clar despre cine vorbim aici; in mare parte este vorba despre cei care l-au votat). Se iese pe strada ( momentan doar cei cu probleme de datorii). Deci HAOS! Indiferent ce va decide, Presedintele va fi huiduit de una dintre aceste tabere.
Piesa de teatru continua saptamana asta.

Speram sa aflam deznodamantul final si ca acesta sa fie unul cat mai favorabil cetatenilor.

Voi ce credeti?

Mars pentru sustinerea legii darii in plata
5 (100%) 2 votes